4 Kost med förändrad konsistens

Timbalkost

Kost med förändrad konsistens är avsedd för personer, som av olika anledningar inte kan äta mat med normal konsistens.

Detta kan bero på:

  • Dysfagi, felfunktioner i munhåla och/eller svalj
  • Undernäring
  • Medfödda handikapp
  • Åldersförändringar och demens
  • Stroke
  • Neurologiska sjukdomar som Parkinson, MS, ALS m m
  • Operation i mun eller svalg
  • Dålig tandstatus
  • Olycksfall
  • Infektioner
  • m.m.

De dagliga måltiderna och upplevelsen kring matens utseende, doft, smak och variation är alltid betydelsefull och mycket viktig för att kunna skapa matglädje och aptit. Detta gäller inte minst för personer som har tugg- och sväljsvårigheter och som behöver en kost med förändrad konistens.

Måltiden ska alltid vara något att se fram emot, likaså när det gäller kost med förändrad konsistens. Den ska både väcka matlust och aptit samt vara näringstät. Nedan följer beskrivningar för de konsistenser som rekommenderas beroende på personens tugg- och sväljfunktion.

Olika typer av konsistenanpassad kost:

Grov paté

Patéerna är främst avsedda för dem som har svårt att tugga, utan att ha nämnvärda sväljsvårigheter. De passar utmärkt till exempel för den som har svårt med motorik, som vid reumatism eller efter en stroke, eller bara vid allmän orkeslöshet. Kosten grov paté är energität

Timbalkonsistens

Timbalkonsistensen är avsedd för personer som har tugg- och sväljsvårigheter, bråck eller förträngningar i matstrupen. Timbalkonsistensen är passande för dem som hamstrar mat i kinderna eller där måltiden tar lång tid. Konsistensen ska vara mjuk, slät och sammanhållande, som exempelvis omelett som både kan ätas med gaffel och sked.

Timbalkonsistens innebär:

  • Serveras i form av släta timbaler
  • Slät sås och potatismos serveras
  • Desserten är en slät fromage, kräm eller soppa som serveras med vispad grädde eller glass

Timbalkonsistens kryddas och serveras på ett sätt som är så lik normalkosten som möjligt.

Gelé konsistens

Gelé konsistens är avsedd för personer med stora sväljsvårigheter, trögutlöst sväljreflex och skadad eller känslig munhåla. Konsistensen ska vara mjuk och hal, typ fromage som både kan ätas med gaffel eller sked. Konsistensen ska ”slinka” ner utan att behöva använda sväljreflexen. Gelékonsistens innebär:

  • Serveras i form av gelé, aladåb, kräm, fromage eller mousse.
  • Tjock varm eller kall sås och varmt potatismos serveras
  • Portionerna är små och energi- och näringstäta
  • Desserten är en energiberikad slät fromage, frukt- eller bärgelé eller kräm med vispad grädde

Gelékosten kryddas på ett sätt som är så lik normalkosten som möjligt.

Flytande konsistens

Flytande konsistens används vid särskilt behov, nedsatt rörlighet i munhåla, svalg, allmänna sväljsvårigheter, förträngningar och skador i svalg och matstrupe. Den flytande konsistensen ska vara energiberikade och helt släta soppor, kalla och varma. Tjockflytande rekommenderas om det finns risk för felsväljning. Kosttillägg är bra och viktiga mellanmål i denna kost.