5 Specialkoster

Specialkoster

Vid vissa sjukdomar har personen behov av specialkost. Behovet kan vara tidsbegränsat eller vara under resten av livet. Att lägga om sin kost kan innebära en stor förändring i personens dagliga liv. För att få hjälp och vägledning så att förändringen kan accepteras av personen och bli praktiskt genomförbar, måste man ta kontakt med en dietist.

Följande koster finns och kan beställas:  (klicka på kosten för att läsa mer eller scrolla ner i texten.)

Laktosfri kost

Laktosfri kost är avsedd för personer som inte tål mjölksocker. Det är viktigt att skilja på överkänslighet mot mjölksocker (laktosintollerans) och  allergi mot komjölkprotein. Mjölksocker (laktos) finns i mjölk- och mejeriprodukter. I denna kost använder vi laktosfria mjölkprodukter. Man måste alltid vara uppmärksam och läsa innehållsdeklarationen på alla fabrikstillverkade livsmedel. Mjölkpulver används ofta i produkter som potatismos, bakverk, desserter, soppor och vissa charkprodukter. Som tillägg kan beställas mjölkfritt margarin, mjölkfritt bröd och kaffebröd. Rådgör alltid med dietist innan denna kost beställs.

Glutenfri kost

Glutenfri kost serveras till personer med glutenintolerans (celiaki) eller hudsjukdomen dermatitis herpetiformis. Gluten finns i våra sädesslag vete, korn, råg och havre. Gluten är ett protein som skadar tarmens slemhinna hos glutenintoleranta personer. De vanligaste symtomen på obehandlad celiaki är viktminskning, diarré och försämrat näringsupptag. Med glutenfri kost läker tarmslemhinnan och hudsjukdomen lindras betydligt. Ris, majs, hirs och bovete kan användas till gröt och bröd. Till redningar och soppor används maizena, potatismjöl eller arrowrot.  

Läs alltid innehållsdeklarationen på livsmedel som serveras på vårdavdelningen. Tex kan köttpålägg ofta innehålla vetemjöl. Som tillägg kan glutenfritt bröd och kaffebröd beställas. Rådgör alltid med dietist innan denna kost beställs.

Fettreducerad kost, 40 gram

Fettreducerad kost är avsedd för personer med kroniskt diarrétillstånd p g a att nedre delen av tunntarmen har skadats eller opererats bort, t ex vid Crohns sjukdom eller av strålbehandling. Kosten innehåller max 40 gram fett per dag, men har högre kaloriinnehåll än normalkosten, då dessa patienter ofta är avmagrade. Fettreducerad kost innehåller i stort sett samma rätter som normalkosten. Tillagningen anpassas efter den lägre fettmängden och vissa desserter utgår och ersätts med sådana med lägre fettinnehåll. Rådgör alltid med dietist innan denna kost beställs.

Proteinreducerad kost 40 gram

Proteinreducerad kost är avsedd för patienter med en fortskridande njursjukdom och för de som har symptom på uremi (förhöjd halt av urinämne i blodet, urinförgiftning). Mängden protein per dag är 40-42 gram. Det mesta av proteinet är animaliskt (högvärdigt). Patienter som ordineras proteinreducerad kost måste följas upp noggrant eftersom de löper risk att komma i ett katabolt tillstånd. Om dessa personer får ett otillräckligt energiintag, bryts den kroppsegna vävnaden ned (protein från muskelvävnad). Till lunch och middag rekommenderas patienterna att dricka ett glas lättöl eller måltidsdryck. För diabetiker är lättöl eller osötad måltidsdryck lämpligt. Grädde ingår i såväl varmrätt som dessert för att höja energinivån. Rådgör alltid med dietist innan denna kost beställs.

Dialyskost

Dialyskost är avsedd för personer som genomgår dialys. Kosten är energi- och proteinrik för att förhindra undernäring och ersätta förlust av aminosyror vid dialysbehandling. På grund av vätskerestriktion och försämrad utsöndring av kalium hos personer med njusvikt har kosten ett reducerat salt- och kaliuminnehåll. Rådgör alltid med en dietist innan denna kost beställs.

Vegankost

Denna kost baseras uteslutande på vegetabilier. Den innehåller alltså inte kött, fisk, ägg, ost eller mjölkprodukter. Tofu och baljväxter/bönor är den främsta proteinkällan. Man bör vara uppmärksam på kostens innehåll av protein samt vitamin B12, D, riboflavin samt kalcium, järn, jod och zink när en vegankost planeras, eftersom den innehåller låg halt av dessa ämnen. Vegankosten bör innehålla samma energi- och näringsinnehåll som normalkost. För att proteinberika en vegankost kan man använda sojamjöl och sojamjölk. För att öka energiinnehållet kan man använda vegetabiliskt fett och energiberikning. Vegankosten är klart olämplig för barn under de första levnadsåren. Den rekommenderas inte heller till växande individer, gravida och ammande.

Saltreducerad kost

Saltreducerad kost är avsedd för personer som behöver ett minskat saltinnehåll i maten, dvs högst 5 g natriumklorid/ dag. För att minska saltinnehållet i kosten har halvfabrikat och livsmedel med högt natriuminnehåll ersatts med helt kött och fisk. Saltreducerad kost bör endast ätas under en begränsad tid eftersom en kost med lågt saltinnehåll kan leda till sämre aptit och därmed lägre näringsintag. Rådgör alltid med en dietist innan denna kost beställs.

Skonkost

Skonkost är avsedd för personer som tex genom gått en mag- och tarmoperation,men även för andra personer som behöver en kost som är skonsam mot magen. Kosten har ett låg innehåll av fiber och laktos, men har en normal fetthalt. Helt kött, stekt mat, trådiga livsmedel och andra livsmedel som kan irritera har ersatts av kokt eller ungsbakade färsrätter, potatismos och passerade grönsaker. Skonkostens energiinnehåll och portionsstorlek motsvarar A-kost.

Post.op-kost

Post.op-kost är avsedd för personer med dålig aptit och som behöver en kost som är skonsam mot mag-och tarm. Kosten har normal halt av laktos och hög mängd fett, men är fiberfattig och fri från livsmedel som kan irritera sår i mag- och tarmkanalen. Post.op-kostens energiinnehåll och portionsstorlek motsvarar E-kost. Post.op-kosten består av färs, korv och fisk, potatismos, energiberikade såser, morot och broccolibuketter.

Kosten är fri från:

  • helt kött
  • skal från frukt och grönsaker
  • ananas, rabarber, torkad frukt
  • svamp
  • lök
  • broccolistjälk, sparris
  • majs
  • isbergssallad
  • hela nötter/mandel
  • kokosflingor
  • fullkornsbröd

CF-kost

CF-kost är avsedd för personer med cystisk fibros. CF-kosten är energirik och berikad med fleromättat fett. Rådgör alltid med en dietist innan denna kost beställs.

Gvh-kost

Gvh-kost är avsedd för personer med graft-versus-host (gvh) symtom som kan uppstå efter allogen benmärgstransplantation. Kosten är avsedd för personer i steg 3 som kan äta fast föda. Kosten är mjölkfri och har ett lågt innehåll av fiber och fett. Stark mat och livsmedel som kan irritera undviks. Kosten har en A-kost portionsstorlek.

Gvh-kosten innehåller:

  • - 5-8 g fett
  • - 3-4 g fiber
  • - mjölkfri (baseras på havredryck)

Rådgör alltid med en dietist innan denna kost beställs.

Minusminus-kost (akut allergikost)

Kosten förvaras fryst på mottagningsköket och ska serveras till patienter med allergi (se nedan) när övrig kost i kompletteringsvagnen inte passar.

Kosten är fri från:

  • gluten
  • mjölk
  • ägg
  • soja
  • lök
  • tomat
  • stark mat

Maträtterna är:

  1. Pannbiff, skysås, potatis, kokta morötter
  2. Laxfilé, dillsky, potatismos, kokta morötter
  3. Kycklingfilé, timjansås, potatis, kokta morötter