9 Aptit

Förmågan att uppfatta smaker förändras med åren. Känsligheten för sött, surt och salt kan avta i betydande grad. En vanlig biverkan av många läkemedel är muntorrhet som kraftigt nedsätter förmågan att känna smak.

Aptiten påverkas av alla våra sinnen, därför kan dålig aptit ibland åtgärdas genom positiva syn-, hörsel- och doftintryck. Slammer av porslin, liksom doften av nybakat bröd är välkända aptitretare.

Råd vid aptitlöshet:

  • Börja gärna måltiden med en salt eller syrlig aptitretare t ex en bit sill eller ½ glas citrondricka.

Inför måltid:

  • Fråga hur mycket mat  personen önskar.
  • Lägg upp maten med omsorg
  • Favoritkryddor på bordet kan bli till god hjälp om matlusten tryter.
  • Inställningen till maten hos den som serverar kan avspeglas i kroppsspråket och direkt påverka patientens aptit.