Måltidsordning
Måltiderna bör fördelas över dagen. Frukost, lunch och middag samt tre mellanmål rekommenderas. Frukost, lunch och middag bör vardera ge ungefär ¼ av energibehovet.
50 % av dagsbehovet kommer från lunch och middag och resterande 50 % ska komma från frukost, mellanmål och kvällsmål.
Motiven till väl fördelad måltidsordning:
För personer med dålig aptit som endast kan äta små portioner, är det viktigt att måltiderna är väl utspridda under dagen, för att totala energi- och näringsbehovet ska kunna täckas.
Rekommenderad måltidsordning
Tider
Energifördelning (%)
Frukost
7.00-8.30
15-25
Mellanmål
9.30-10.30
5-10
Lunch
11.15-12.45
20-30
14.00-15.00
Middag
17.00-18.30
20-25
Kvällsmål
20.00-21.00
10-15